מקור
עֲבָדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם
וַיּוֹצִיאֵנוּ ה' אֱ-לֹהֵינוּ מִשָּׁם בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה
וְאִלּוּ לֹא הוֹצִיא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אֲבוֹתֵינוּ מִמִּצְרַיִם
הֲרֵי [עֲדַיִין] אָנוּ וּבָנֵינוּ וּבְנֵי בָנֵינוּ מְשֻׁעְבָּדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם.
(מן ההגדה)
וַיָּקָם מֶלֶךְ חָדָשׁ עַל מִצְרָיִם… וַיֹּאמֶר אֶל עַמּוֹ: הִנֵּה עַם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל רַב וְעָצוּם מִמֶּנּוּ. הָבָה נִתְחַכְּמָה לוֹ, פֶּן יִרְבֶּה וְהָיָה כִּי תִקְרֶאנָה מִלְחָמָה וְנוֹסַף גַּם הוּא עַל שֹׂנְאֵינוּ, וְנִלְחַם בָּנוּ וְעָלָה מִן הָאָרֶץ. … וַיַּעֲבִדוּ מִצְרַיִם אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּפָרֶךְ. וַיְמָרְרוּ אֶת חַיֵּיהֶם בַּעֲבֹדָה קָשָׁה בְּחֹמֶר וּבִלְבֵנִים, וּבְכָל עֲבֹדָה בַּשָּׂדֶה. אֵת כָּל עֲבֹדָתָם אֲשֶׁר עָבְדוּ בָהֶם בְּפָרֶךְ.
(שמות א, מתוך פסוקים ח-יד)
עקרונות בתכנון הלמידה
שאלות מהותיות
- מה נוכל ללמוד מן הדורות השונים?
- מה המשמעות של חירות ביהדות?
- במה הסיפור של התורה הוא גם הסיפור שלי?
שאלות מהותיות הקשורות לתוכן
- מהי משמעות העבדות? מהי משמעות החופש?
- אילו דוגמאות של עבדות היו לאורך הדורות?
- אילו כלים נחוצים כדי לצאת לחופשי?
- כיצד נושא החירות היה משמעותי עבור הקהילה שלי בעשורים האחרונים? כיצד התחברו אלינו הרעיונות של פסח והחירות?
רקע למורה
לפי המסופר בספר שמות (א, ח-יד) בני ישראל שירדו למצרים בעקבות הרעב בארץ ישראל, התרבו מאוד והיוו איום על המצרים. בכדי לשלוט בהם ולמנוע מהם אפשרות למרד, המצרים שיעבדו את בני ישראל והפכו אותם לעבדים. הקטע מההגדה של פסח, "עבדים היינו", מבוסס על הפסוק...
עוד
לפי המסופר בספר שמות (א, ח-יד) בני ישראל שירדו למצרים בעקבות הרעב בארץ ישראל, התרבו מאוד והיוו איום על המצרים. בכדי לשלוט בהם ולמנוע מהם אפשרות למרד, המצרים שיעבדו את בני ישראל והפכו אותם לעבדים. הקטע מההגדה של פסח, "עבדים היינו", מבוסס על הפסוק בספר דברים (ו, כא): "וְאָמַרְתָּ לְבִנְךָ, עֲבָדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם; וַיֹּצִיאֵנוּ ה' מִמִּצְרַיִם בְּיָד חֲזָקָה". קטע זה מבטא תפיסה הנמצאת ביסוד ההגדה של פסח, שהיציאה מעבדות לחירות לא מובנת מאליה, ואילולא היינו יוצאים ממצרים בידי משה היינו נותרים עבדים עוד דורות רבים. במקום אחר בהגדה נאמר: "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". מתוך תפיסה זו נגזרת חוויית החירות הנחגגת בפסח, הערך של להיות אדם חופשי שאינו משועבד לאחר. סיפור יציאת מצרים ושחרור בני ישראל מעבדות מצרים, שימש השראה תרבותית למאבקים שונים לאורך ההיסטוריה האנושית, ביניהם מאבק השחורים בארה"ב להשתחרר מהעבדות, ומאבק יהודי בריה"מ להשתחרר משלטון טוטליטרי.
בעשורים האחרונים, מדינות רבות – ביניהן גם מדינות מזרח אירופה – נאבקו והצליחו להשתחרר מעולו של עם אחר, ובכך יצאו לעצמאות מדינית ולחיים של חירות.
בתקופת עבדות מצרים העבדות הייתה רווחת וחלק בלתי נפרד מהמציאות של עמים רבים. עבדות כמו פעם בה העסיקו אנשים בכפייה ללא תשלום אינה חוקית בימינו כמעט בשום מדינה, אך עשרות מיליוני בני אדם חיים בתנאי עבדות ללא זכויות בסיסיות וללא חירות, רובם ילדים ונשים. עבדים מודרניים משמשים בתעשיות שונות כמו מפעלים, חקלאות, עובדי משק בית, זנות וגם בצבאות אליהם נחטפים ילדים שישמשו בהם כחיילים.
- חלקו את התלמידים לקבוצות. כל קבוצה תדון בשאלה: מהי עבדות ומהי חירות? ויעלו מילים, רגשות ואסוציאציות המתחברות לכל אחד מהמונחים. התלמידים יחשבו על תנועה או דרך לבטא בפנטומימה את שני המונחים, בעקבות ההבנה שלהם אותם כקבוצה. הם יציגו בפני הכיתה את הפנטומימה שיצרו לכל אחד מהמונחים. דונו בשאלה האם היו פרטים ותנועות דומים בין הקבוצות? אילו הבדלים היו? מה ניתן ללמוד על עבדות וחירות מהאופן בו הקבוצות השונות הציגו את המונחים?
- אם לתלמידים יש מחשבים, שלחו להם קישור לענן מילים שיתופי שתפתחו באתר Mentimeter. בשלב הראשון כל תלמיד יכתוב את המילים שמזכירות לו עבדות, ואחר כך את המילים שמזכירות לו חירות. בכל שלב בדקו: אילו מילים חזרו על עצמן הרבה? מה אפשר ללמוד מכך על נושא העבדות והחירות?
- סיפור עבדות מצרים הוא סיפור על דבר שהתרחש בעבר לפני זמן רב. למה לדעתכם ההגדה משתמשת במילה היינו ולא במילה היו לתיאור האירוע? באיזה מובן גם אנחנו היינו עבדים במצרים?
- ההגדה טוענת שאם אלוהים לא היה מוציא אותנו ממצרים עדיין היינו משועבדים שם עד היום. מה לדעתכם היא רוצה ללמד אותנו באמירה זו?
- מה הם התנאים הנדרשים ליציאה מעבדות? יש הטוענים שרק אדם כמו משה, שלא גדל כעבד יכול היה להוציא אותם ממצב זה. נסו להסביר טענה זו. האם אתם מסכימים עמה?
- למה עבדות מצרים רלוונטית עבורנו גם היום?
- לבוגרים: לאורך ההיסטוריה האנושית, סיפור יציאת מצרים הוזכר על ידי אנשים שחוו עבדות או דוכאו בדרכים אחרות, למשל עבדים אפרו-אמריקנים בצפון אמריקה במאה ה-19. מדוע הם נשענו על סיפור זה? לאילו מאבקים היום יכול לשמש סיפור יציאת מצרים השראה?
- האם הקהילה שלי הייתה במצב של "עבדות" (בתקופת סבא וסבתא או אפילו ההורים שלנו)? כיצד זה קשור לחיי היום?
-
כדי להבין את המשמעות של חירות, הציגו בפני התלמידים יצירת אומנות העוסקת בחירות.
זנוס פרודקיס Zenos Frudakis, חירות, 2001
– בחברותות או בקבוצות קטנות, בקשו מהתלמידים לציין לפחות שלושה דברים שהיצירה מבטאת על תהליך היציאה מעבדות לחירות.
– היצירה מביעה עבדות וחירות בתנועות גוף. בקשו מהתלמידים להביע בתנועות גוף עבדות מצד אחד וחירות מן הצד השני. - לבוגרים: האזינו לשיר Let my people go ששאל את המילים בהן פנה משה לפרעה בתביעה לשחרר את עם ישראל ממצרים, לביטוי המאבק בעבדות השחורים בארה"ב. בקשו מהתלמידים לחשוב על מאבק עכשווי שניתן לקשור ליציאת מצרים – ללמוד עליו ולכתוב עליו שיר.
- הציעו לתלמידים לקיים שני ראיונות עם אנשים מהקהילה או המשפחה. ראיון אחד יעסוק בחוויית העבדות והשני בחירות. התלמידים ימצאו אנשים שהם או בני משפחתם בהווה או בעבר חוו חוויות מעין אלה. את הסיפורים שישמעו מהמרואיינים יוכלו לספר בליל הסדר המשפחתי או בכיתה.
- כדי להכיר דוגמאות לעבדות לאורך הדורות ולהבין את חוויית העבדות, הציגו בפני התלמידים מספר תמונות.
שאלו את התלמידים: אילו תחושות מעוררות בהם התמונות? מה לדעתם משותף לכל התמונות? מהם לדעתם הרגשות והתחושות המשותפות לעבדים מתקופות שונות?
בקשו מהתלמידים לכתוב מכתב לעבד עברי במצרים או עבד מתקופה אחרת – מה ירצו לומר לו, מתוך ידיעותיהם על העתיד? התלמידים יוכלו להציע לו רעיונות כיצד לשמור על תקווה למרות מצבו. או אם מדובר בעבד מודרני, לחשוב כיצד ניתן לעזור לו היום.
- למדו את הקטע מספר שמות פרק א פסוקים ח-יד העוסק בעבדות מצרים. מה מוסיף הקטע מספר שמות על הטקסט מההגדה?
- קראו קטע מהסיפור אוהל הדוד תום העוסק בעבדות השחורים בארה"ב:
"כל כך רע היה לך בביתנו?" נעלב אדון סנט-קלייר, "למה אתה כל כך שמח לעזוב אותנו?"
"לא, אדון", אמר תום, "אני אוהב אותך ואת הבית הזה. אני פשוט שמח להיות אדם חופשי. אין דבר טוב מהחופש".
"אתה באמת חושב שהחופש טוב לך?" שאל סנט-קלייר, "מה תעשה? מי יעסיק אותך? איפה תגור? לעולם לא יהיה לך אוכל טוב ומגורים כמו שהיה לך כאן".
"אתה צודק, אדון", אמר תום, "אבל טוב לי בית דל ולחם יבש ולהיות חופשי ומאושר מכל ארמונות הארץ שלא אני בחרתי לגור בהם. זה טבע האדם, אדון".
הריאט ביצ'ר סטואו, אוהל הדוד תום, תרגום: יעל רון-לרר, עופרים, תל אביב 1995, עמ' 65 ©
בעקבות הקטע, דונו בשאלה: למה חירות היא חלק מטבע האדם?
- קראו את העדות של נדיה טאוטרשטיין, המתאר את הדרכים בהן קיימו את הפסח תחת איסורי השלטון בברית המועצות. דונו בשאלה מה ניתן ללמוד על האפשרות לחוות חירות גם במצב של דיכוי, דרך טקסט זה? אילו תנאים ותכונות איפשרו את החווית החירות במקרה זה?
זה היה כחודש לפני חג הפסח, רצינו לעשות סדר ליל פסח כמו שצריך, אבל לא היו לנו הגדות. היה איסור על יהודים לעשות ליל פסח ולקנות הגדות לפסח. החלטתי להסתכן […] התחפשתי לכומר, נכנסתי לכנסייה, הלכתי לספרייה והשגתי הגדה.
איך משיגים עוד שבע הגדות? גייסתי כמה חברים שהיו פעילים בציבור היהודי, והחלטנו לפתוח בית דפוס קטן להגדות פסח. הסיכון היה עצום, אם ניתפס נישלח לסיביר. […] היינו נכנסים לחנויות וקונים כל פעם שני דפים לבנים ריקים […] אם היו קונים יותר היה הדבר מעורר חשד.
מצאנו מכונת דפוס. לשכנים הודעתי שאני נוסעת לשבוע חופשה, אך נכנסתי למרתף שבביתי […] שלא ישמעו את רעש המכונה. […] לא פעם דפקו על דלת הבית, וליבי הפסיק לפעום […] במאמצים מרובים הצלחנו להדפיס שש הגדות, אחת לכל שתי משפחות. אסור היה גם לעשות ליל סדר […] הסתכנו שוב, ועשינו את הסדר במרתף. היום בישראל זה אחרת…