מקור
על הלחם
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, הַמּוֹצִיא לֶחֶם מִן הָאָרֶץ.
על ריח טוב
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא מִינֵי בְשָׂמִים.
כשרואים את הים
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁעָשָׂה אֶת הָיַּם הַגָּדוֹל.
על אכילת פרי
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הָעֵץ.
כשרואים תופעת טבע בלתי רגילה, כגון ברק, הר גבוה מאוד, נהר גדול מאוד
בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, עוֹשֵׂה מַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית.
כששומעים רעמים, רוחות סערה, רעידת אדמה וכדומה
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁכֹּחוֹ וּגְבוּרָתוֹ מָלֵא עוֹלָם.
על אכילת פרי בפעם הראשונה בשנה, לבישת בגד חדש, ועל קיום מצווה בפעם הראשונה בשנה, כמו הדלקת נר של חנוכה
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה.
עקרונות בתכנון הלמידה
שאלות מהותיות
- כיצד המנהגים היהודיים משקפים את ערכי היהדות?
- כיצד טקסים ומנהגים יהודיים מעשירים את הדרך שבה אני חווה את חיי ואת העולם?
- כיצד היהדות שלי משפיעה על חיי ביום-יום ובמהלך השבוע?
- כיצד יכולים מנהגים יהודיים להיות משמעותיים עבורי גם אם אני לא מגדיר/ה את עצמי דתי/ה?
שאלות מהותיות הקשורות לתוכן
- כיצד הברכות מלמדות אותנו על חשיבות הכרת תודה?
- כיצד התפילות עשויות להשפיע על הדרך בה אנו מתבוננים בעולם?
- איך נוכל לחזק את "שרירי" הכרת הטוב והכרת תודה?
- כיצד התפילות מעודדות אותנו להיות מודעים / נוכחים יותר בחיי היום-יום?
רקע למורה
הברכות המובאות הן חלק מ"ברכות הנהנין". אלו ברכות על חוויה חושית של האדם מהעולם. ישנן ברכות על אכילה ושתייה, ברכות על ריח, ברכת הזמן על דבר שהתחדש בחיינו, ברכות הראייה על ראיית דבר מרשים, וברכות על שמיעת דברים יוצאים מגדר הרגיל. מקור המצווה לברך...
עוד
הברכות המובאות הן חלק מ"ברכות הנהנין". אלו ברכות על חוויה חושית של האדם מהעולם. ישנן ברכות על אכילה ושתייה, ברכות על ריח, ברכת הזמן על דבר שהתחדש בחיינו, ברכות הראייה על ראיית דבר מרשים, וברכות על שמיעת דברים יוצאים מגדר הרגיל. מקור המצווה לברך על החוויות החושיות הוא בתלמוד הבבלי: "אָסוּר לוֹ לָאָדָם שֶׁיֵּהָנֶה מִן הָעוֹלָם הַזֶּה בְּלֹא בְּרָכָה. כָּל הַנֶּהֱנֶה מִן הָעוֹלָם הַזֶּה בְּלֹא בְּרָכָה כְּאִלּוּ גּוֹזֵל להקב"ה" (מסכת ברכות דף ל"ה, עמוד א').
ניתן ללמוד ממקור זה שיש להתייחס לכל מה שאנו נהנים ממנו בעולם הזה מהטבע, כדבר שהוא לא שלנו ולכן כמו כל דבר שניתן לנו במתנה, צריך להודות עליו ולא לראות בו מובן מאליו. אנחנו למדים מכך על האופן בו עלינו לנהוג עם הטבע, מתוך פליאה והנאה, ולא מתוך בעלתנות וזלזול.
השם "ברכות הנהנין" עשוי להטעות שכן הן כוללות, לצד דברים שנהנים מהם, גם דברים שיוצרים רושם חזק (ברכה על ראיית אדם חשוב, על נוף יוצא דופן), וכן ברכות על שמועות רעות, רעידות אדמה ועוד.
- ביסוד ברכות הנהנין עומדת הנאה, פליאה והתפעלות שלנו מהעולם.
הציגו בפני התלמידים תמונות של דברים מעוררי הנאה, פליאה ועניין. לדוגמה: גזע עץ, סערת ברקים, צמח או בעל חיים מעניין, קורי עכביש, טיפות מים, וכדומה.
על קוביית משחק הדביקו מדבקות עם המילים: טוב, יפה, מעניין, מפתיע, מיוחד, חשוב.
הזמינו תלמידים להטיל את הקובייה, לבחור אחת מהתמונות המייצגת לדעתם את המילה שקיבלו ולהסביר את הבחירה.
בקשו מהתלמידים לבטא במילים את התחושות והרגשות שעולים בהם כשהם רואים את הדברים האלו. - אפשר לשחק במשחק בסגנון "אני מבחין בעיניי הקטנות", סביב דברים שאנו אוהבים בטבע: "אני אוהב משהו …." (ולהשלים במאפיין של צורה, צבע, טעם, תחושה וכדומה) בשונה מהמשחק המקורי הם יציעו מהדמיון ולא דברים שקיימים בהכרח בסביבתם הקרובה.
המורה פותחת בדוגמה. למשל, אם בחרה בתפוח היא יכולה לומר: "אני אוהבת משהו אדום ועגול" או לעשות תנועת נגיסה.
בסיום מספרים שביהדות יש ברכות שמברכים על כל מיני דברים שנהנים מהם, וגם על דברים מיוחדים ויוצאי דופן בעולם הטבע.
- על אילו דברים מודים בברכות אלו? מה החושים שקשורים אליהן?
- הברכה "שעשה את הים הגדול" היא על ראיית הים, והברכה "שכוחו וגבורתו מלא עולם" היא על רעם. איזו הנאה יש בדברים האלה? מה הוא הטוב שיש בהם? למה לדעתכם מברכים עליהם?
- במה ברכות על דברים שנהנים מהם באופן יומיומי, כמו ברכות קודם האכילה של תפוח או לחם, יכולות להשפיע על היחס שלנו לאותם דברים?
- אילו עוד דברים טובים שקיימים בעולם, לדעתכם ראוי לברך על ההנאה מהם? האם יש דברים שלא ראוי לברך עליהם? תנו דוגמאות והסבירו
- אילו דברים בטבע מעוררים בכם פליאה? מה הקשר בין פליאה להודיה?
ברכות הנהנין מלמדות אותנו להתבונן בעולם במבט של פליאה. כדי להבין את חוויית הפליאה וכיצד היא יכולה להשפיע על האופן בו מתבוננים בעולם ולהעשיר את חוויות היומיום, קיימו פעילות של התבוננות בטבע או בסביבה.
לצעירים:
- צאו עם התלמידים לסביבה טבעית ובקשו מהם לאסוף 5 דברים יפים או מעניינים, כמו: ענף מיוחד, אבן יפה, זרע, עלה וכדומה. התלמידים יציגו בפני הכיתה את הדברים שאספו ויגידו מה משך אותם בהם. הסבירו על הייחוד של כל דבר בטבע ועל כך שאם מתבוננים על העולם במבט של פליאה, רואים כמה עושר קיים בטבע ובחיים שלנו, שאנחנו נהנים ממנו.
בקשו מהתלמידים לבחור דבר אחד שמצאו ולהמציא ברכה עבורו.
לבוגרים:
- צאו למרחב טבעי. חלקו את התלמידים לזוגות. אחד מבני הזוג יהיה "המדריך" והשני "המטייל". המטייל ילך בעיניים עצומות והמדריך יוליך אותו. כאשר המדריך יראה משהו יפה, הוא יקרב את המטייל אל הדבר היפה. הוא ילחץ על ידו של המטייל, כאילו הוא לוחץ על מצלמה. המטייל יפתח את עיניו לשתי שניות, יסתכל בדבר היפה, ויסגור שוב את עיניו. הסבירו על האופן שבו מיקוד המבט שלנו אחר דברים מעוררי פליאה, כמו בזמן שמסתובבים עם מצלמה במטרה לצלם משהו יפה, מביא למודעות ליופי שסובב אותנו ביום יום בלי שנבחין בו. באופן דומה, ברכות הנהנין עוזרות לנו למקד את המבט על דברים יפים ומיוחדים בטבע
- בכיתות שלתלמידים יש טלפונים אפשר להציע פעילות לבית: צלמו חמישה דברים מעניינים שאפשר לברך עליהם.
- כהכנה לשיעור או לאחריו, אימרו לתלמידים לנהל יומן פליאה בו יכתבו לפחות שלושה דברים יפים או מעניינים שראו במהלך יום אחד. התלמידים יבחרו באחד הדברים ויכתבו ברכה עבורו. (הברכה יכולה להיות בכל ניסוח, לאו דווקא לפי המטבע המסורתי. למשל אפשר גם "אני מכיר תודה על ….")
- לבוגרים: כדי להבין איך אנחנו נוהגים לבטא הכרת תודה, למדו את אגדת חז"ל הבאה:
רבי שמעון בן חלפתא ישב על שן ההר מפני שהיה לו חם, ואמר לבתו: בתי, הניפי עלי במניפה ואני אתן לך אגודות של נֵרְדְּ [צמחי בושם].
בתוך כך נשבה רוח. אמר ר' שמעון: כמה אגודות של נרד [מגיעות] לבעל הרוח!
(עיבוד על פי תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא פו, א)
לדיון: למה רבי שמעון רצה לתת לבתו בושם? איזה רגש לדעתכם הרגיש שרצה לגמול לה על המעשה? מיהו בעל הרוח בסיפור? האם ניתן לתת לו בושם כהכרת תודה? אם לא, באיזה אופן כן ניתן להביע את הכרת התודה בפניו?
קשרו לחייהם: מה אתם עושים כאשר אתם מרגישים הכרת תודה למישהו? חשבו על לפחות שלוש דרכים בהן אפשר להכיר תודה למישהו. - למדו את ברכות השחר העוסקות בהכרת תודה עבור פעולות הקימה בבוקר. דונו בדומה ובשונה בין ברכות השחר וברכות הנהנין. מה בין הכרת תודה להכרת הטוב?
- לבוגרים: למדו את שירה של חנה סנש "הליכה לקיסריה" המופיע ביחידה מה זו תפילה? (מיועדת לגיל 12 ומעלה). בקשו מהתלמידים לחשוב על שירים נוספים שמביעים תודה על הנאות ופלאי החיים.