מקור
מַאי חֲנֻכָּה? […]
כְּשֶׁנִּכְנְסוּ יְוָנִים לַהֵיכָל, טֻמְּאוּ כָּל הַשְּׁמָנִים שֶׁבַּהֵיכָל. וְגָבְרָה מַלְכוּת בֵּית חַשְׁמוֹנָאִים וְנִצְּחוּם.
בָּדְקוּ, וְלֹא מָצְאוּ אֶלָּא פַּךְ אֶחָד שֶׁל שֶׁמֶן שֶׁהָיָה מוּנָח בְּחוֹתָמוֹ שֶׁל כּוֹהֵן גָּדוֹל.
וְלֹא הָיָה בּוֹ [מספיק] אֶלָּא לְהַדְלִיק יוֹם אֶחָד, וְנַעֲשָׂה בּוֹ נֵס וְהִדְלִיקוּ מִמֶּנּוּ שְׁמוֹנָה יָמִים.
לְשָׁנָה אַחֶרֶת קְבָעוּם וַעֲשָׁאוּם יָמִים טוֹבִים בְּהַלֵּל וְהוֹדָאָה.
תלמוד בבלי מסכת שבת דף כא עמוד ב
עקרונות בתכנון הלמידה
שאלות מהותיות
- מה תפקידם של סמלים בחגים?
- מה נוכל ללמוד מן הדורות השונים?
- כיצד חקר העבר משפיע על ההווה שלנו?
שאלות מהותיות הקשורות לתוכן
- כיצד בא לידי ביטוי סיפור חנוכה במנהגי החג?
- אילו ערכים ורעיונות באים לידי ביטוי בסיפור חג החנוכה?
- כיצד מנהגי חנוכה מעוררים אותנו לחשוב על משמעותו העמוקה של החג?
- כיצד מנהגי חנוכה גורמים לנו למודעות לפלאי החיים – קטנים כגדולים?
רקע למורה
חג החנוכה נחגג במשך שמונה ימים, מ-כ"ה בכסלו, והוא מהחגים אותם קבעו חכמים ואינו מוזכר בתורה. בחג חוגגים את נצחון המכבים (החשמונאים ובראשם יהודה המכבי) על היוונים ואת נס פך השמן. על פי המסופר בספר מכבים ובמקורות נוספים, בשנת 167 לפנה"ס גזר אנטיוכוס הרביעי,...
עוד
חג החנוכה נחגג במשך שמונה ימים, מ-כ"ה בכסלו, והוא מהחגים אותם קבעו חכמים ואינו מוזכר בתורה. בחג חוגגים את נצחון המכבים (החשמונאים ובראשם יהודה המכבי) על היוונים ואת נס פך השמן. על פי המסופר בספר מכבים ובמקורות נוספים, בשנת 167 לפנה"ס גזר אנטיוכוס הרביעי, מלך הממלכה הסלאוקית שמרכזה באי היווני, גזרות דת נגד הדת היהודית בארץ ישראל שהייתה תחת שליטתו, וכן השתלט על המקדש והכניס לתוכו פסל של האל היווני זאוס. בעקבות הגזרות החל מרד בקרב היהודים שהוביל לבסוף לביסוס ממלכה יהודית עצמאית בארץ ישראל. המכבים אף כבשו בחזרה את בית המקדש מידי היוונים. הם טיהרו אותו ממזבחות האלילים והכשירו אותו לעבודת אלוהים, הדליקו בו מנורה, שהכינו במקום המנורה הקבועה שדלקה בו והיוונים בזזו, ובמשך שמונה ימים חגגו את חנוכת בית המקדש – את חזרתו לידי העם היהודי כדי שיוכלו לעבוד בו את האל. המכבים קבעו לזכר נס הניצחון של המעטים על הרבים, חג שיצוין מדי שנה במשך שמונה ימים – חג החנוכה. בהמשך, חז"ל קבעו תפילה מיוחדת לזכר הניצחון – על הניסים.
בתלמוד הבבלי, שנכתב מאות שנים לאחר המרד, מוזכר לראשונה נס נוסף אותו חוגגים בחנוכה והוא נס פך השמן. על פי המתואר במסכת שבת (דף כ"א, עמוד ב') עמד לרשות המורדים רק פך אחד קטן של שמן זית שלא נטמא לצורך הדלקת המנורה. אף על פי שכמות השמן בפך הספיקה רק ליום אחד, נעשה נס והשמן הספיק לשמונה ימים.
את נס פך השמן מזכירים בהדלקת נרות חנוכה, ובאכילת מאכלים עם שמן כמו סופגניות ולביבות. את נרות החנוכה מדליקים בחנוכייה בת שמונה קנים ונר תשיעי לשמש, ובכל יום מוסיפים נר, לסמל הן את נס פך השמן שנמשך שמונה ימים והן את האור שנוסף בחנוכה בעקבות ניצחון המכבים. כמו כן, נוהגים לשחק בסביבון, המוסיף לשמחת הילדים בחג, ועליו כתובות האותיות הראשונות במשפט "נס גדול היה פה/ שם", לזכר הנס.
סיפורו של החג ומנהגיו יכולים ללמד אותנו על כוח האמונה, על התגברות האור על החושך, על היכולת ליצור שינוי במציאות על ידי עשייה, על החשיבות להילחם על מה שחשוב לנו, על גבורה, על שמירה על הזהות, ועוד.
- הביאו לכיתה חפצים כדוגמאות למנהגי החג (חנוכייה, סופגנייה, נרות, שמן, סביבון). התלמידים יעבדו בזוגות ויכתבו איך כל אחד מהחפצים האלה קשור לסיפור של חג החנוכה, לאחר שתאספו את כל התשובות, ספרו את סיפור החג כפי שבא לידי ביטוי במקורות השונים – ספר מכבים והתלמוד הבבלי.
- צפו בסרטון המספר את סיפור חנוכה (באנגלית, עד 1:30 דקות). תוכלו להציג את הסרטון ללא קול ולספר בעצמכם את סיפור חנוכה כשברקע התמונות מהסרטון.
- אפשר להיעזר ביומן בדיוני של ילדה יהודית מהתקופה כדרך לספר את סיפור החג.
- בטקסט נאמר שקבעו את ימי החנוכה כימים טובים ולהודיה. על אילו שני דברים שנזכרים בקטע מודים בחנוכה?
- איך לדעתכם הרגישו המכבים כשהם מצאו את פך השמן? איך הם הרגישו כשהוא החזיק עד היום השמיני?
- באיזה אירוע מתוך סיפור החג הייתם רוצים לקחת חלק? למה דווקא הוא? כיצד הייתם משתתפים באירוע זה?
- אילו מנהגי חנוכה אתם מכירים? כיצד הם קשורים לסיפור חנוכה?
- מה סיפור חנוכה מלמד אותנו?
- לבוגרים: אילו רעיונות וערכים אנו מביעים כשאנו מדליקים נרות חנוכה במשך שמונה ימים מול החלון? כיצד הם מתקשרים לסיפור החג?
- המחיזו את סיפור החג או בקשו מהתלמידים לצייר קומיקס בעקבות סיפור החג.
- אם הבאתם לכיתה חפצים לפתיח, אפשר לשלב אותם בסיפור: כאשר מגיעים לשלב בו מתקשר אחד החפצים, התלמידים יצביעו על החפץ או ירימו יד. אפשר גם לחלק להם ציורים של נרות / שמן וכו' ושהם ירימו את הציור המתאים בכל פעם.
- ניתן להתנסות במנהגים – להדליק חנוכייה, לאכול סופגניות ולביבות, לשחק בסביבונים.
- תארו לכם שאתם מזמינים להדלקת נרות בבית או בבית הספר אדם לא יהודי שאף פעם לא ראה חגיגת חנוכה. עליכם להסביר את כל המנהגים , לציין כיצד הם קשורים לסיפור החג , לרעיונות ולערכים המובעים בו. כיצד תעשו זאת? המורה יכולה להיות בתפקיד האורח/ת. התלמידים יכינו את הטקס והיא תשאל שאלות שונות.
- למדו עוד על נס חנוכה באמצעות היחידה על הנס ובאמצעות היכרות עם התפילה "על הניסים" המובאת בה.
- לבוגרים: הרחיבו על הנרטיבים השונים של סיפור חנוכה הבאים לידי ביטוי בספר מכבים ובתלמוד הבבלי באמצעות היחידה חנוכה – פנים שונים לחג (מתאימה לגילי 12 ומעלה).
- צפו בתמונות של סביבונים מרחבי העולם והסבירו על ההבדל בכיתוב בין ארץ ישראל לחוץ לארץ ועל אופן המשחק.