מקור
אָשַׁמְנוּ. בָּגַדְנוּ. גָּזַלְנוּ. דִּבַּרְנוּ דֹּפִי. הֶעֱוִינוּ. וְהִרְשַׁעְנוּ. זַדְנוּ. חָמַסְנוּ. טָפַלְנוּ שֶׁקֶר. יָעַצְנוּ רָע. כִּזַּבְנוּ. לַצְנוּ. מָרַדְנוּ. נִאַצְנוּ. סָרַרְנוּ. עָוִינוּ. פָּשַׁעְנוּ. צָרַרְנוּ. קִשִּׁינוּ ערֶף. רָשַׁעְנוּ. שִׁחַתְנוּ. תִּעַבְנוּ. תָּעִינוּ. תִּעְתָּעְנוּ:
(מתוך מחזור ליום כיפור, נוסח אשכנז)
אָשַׁמְנוּ. בָּגַדְנוּ. גָּזַלְנוּ. דִּבַּרְנוּ דֹּפִי וְלָשׁון הָרָע. הֶעֱוִינוּ. וְהִרְשַׁעְנוּ. זַדְנוּ. חָמַסְנוּ. טָפַלְנוּ שֶׁקֶר וּמִרְמָה. יָעַצְנוּ עֵצות רָעות. כִּזַּבְנוּ. לַצְנוּ. מָרַדְנוּ מָרִינוּ דְבָרֶיךָ. נִאַצְנוּ נִאַפְנוּ. סָרַרְנוּ. עָוִינוּ. פָּשַׁעְנוּ. פָּגַמְנוּ. צָרַרְנוּ. צִעַרְנוּ אָב וָאֵם. קִשִּׁינוּ עֹרֶף. רָשַׁעְנוּ. שִׁחַתְנוּ. תִּעַבְנוּ. תָּעִינוּ. תִּעְתָּעְנוּ:
(מתוך מחזור ליום כיפור, נוסח עדות המזרח)
עקרונות בתכנון הלמידה
שאלות מהותיות
- כיצד לוח השנה העברי מסייע לי לצמוח?
- כיצד המנהגים היהודיים משקפים את ערכי היהדות?
- כיצד הידיעה שיהודים בכל העולם חוגגים את אותם החגים ומתפללים את אותן התפילות תורמת לתחושת השייכות שלי לקהילה היהודית?
שאלות מהותיות הקשורות לתוכן
- מה מקומם של הבעה ודיבור בתהליך חשבון הנפש או התשובה?
- מה האחריות שלי על מעשים של אחרים?
- אלו קשיים יש בתהליך חשבון הנפש או התשובה?
רקע למורה
תפילת הווידוי היא חלק מתפילת שחרית הנאמרת כל בוקר, אך היא מוכרת לרוב היהודים כתפילה הנאמרת ביום כיפור. התפילה כתובה כאקרוסטיכון, והיא מונה חטאים שונים מא עד ת. אחד המאפיינים המפתיעים בתפילה הוא שהיא מנוסחת בלשון רבים, וזה כדי להביע את הרעיון של "כל...
עוד
תפילת הווידוי היא חלק מתפילת שחרית הנאמרת כל בוקר, אך היא מוכרת לרוב היהודים כתפילה הנאמרת ביום כיפור. התפילה כתובה כאקרוסטיכון, והיא מונה חטאים שונים מא עד ת. אחד המאפיינים המפתיעים בתפילה הוא שהיא מנוסחת בלשון רבים, וזה כדי להביע את הרעיון של "כל ישראל ערבים זה לזה" – האדם היחיד אחראי לא רק למעשיו, אלא גם של אלו הסובבים אותו. הניסוח ברבים מזכיר לנו שמעידות של הפרט הוא לעתים קרובות תוצאה של השפעות החברה או הקהילה בה חיים. באמירת התפילה נוהגים להכות באגרוף על החזה (או הלב) כדי להביע את החרטה באופן סמלי. הניסוח הקבוע של תפילה לנושא כל כך אישי מזמן שיחה על יתרונותיהן וחסרונותיהן של תפילת קבע מול כוונה אישית.
הקשיבו לתפילת הווידוי באתר הפיוט והתפילה. באתר גירסאות וביצועים של קהילות שונות.
- חלק מרכזי בתהליך חשבון הנפש או התשובה שנעשה ביום כיפור הוא וידוי על חטאים שעשינו בשנה שחלפה, כמו אלו המוזכרים בתפילת הווידוי. מדוע קשה להודות על חטאים שעשינו?
- נסו להסביר מדוע המסורת קבעה שווידוי לפני אלוהים הוא חלק הכרחי מתהליך השינוי? כיצד אמירת תפילה זו עשויה לעזור לאדם בתהליך חשבון הנפש?
- מפתיע שתפילה על דבר כל כך אישי (העבירות שלנו) מנוסחת בלשון רבים. הציעו הסבר לכך. מה דעתכם על ניסוח התפילה ברבים?
- איזו תועלת יש בכך שיש תפילה עם ניסוח שנקבע מראש, ושנאמרת על ידי כולם? איזה חיסרון יש בכך? כיצד אפשר לשלב בתפילה הקבועה פן אישי?
- מדוע לדעתכם מחבר התפילה בחר לכתוב אותה לפי הא'-ב'? אילו מסרים ביקש להביע? (אם התלמידים נוהגים להתפלל אפשר לשאול אותם אם הם מכירים תפילה אחרת שכתובה בצורת אקרוסטיכון – למשל תפילת "אשרי"' ו"אל ברוך גדול דעה") בזמן אמירת כל אחת ממילות הווידוי נהוג להכות על החזה. מדוע לדעתכם נהוג לעשות כך? חשבו על דוגמא נוספת של מנהג יהודי הכולל מעשה סמלי שמבטא רעיון.
- לבוגרים: המילה הראשונה בתפילה היא "אשמנו", וזאת מילת המפתח של כל התפילה. האם רגש האשמה הוא חשוב? מה הסיכון ברגש האשמה?
- מאחורי כל מילה בווידוי עומד מעשה עם גורמים שהובילו אליו. בחרו באחת המילים וכתבו שיחה קצרה בין שתי דמויות שמתארת את המעשה שעליו היה צורך להביע חרטה. (אפשר בלי דמויות, רק עם בלוני דיבור)
- כתבו תפילת וידוי לימינו, לפי ה-א'ב'. אפשר לחלק את הכיתה לקבוצות שונות, ולחלק את אותיות האלף בית בין הקבוצות. על כל קבוצה לחבר מילים לאותיות שקיבלו.
- צפו ביצירה וידוי: הניגון של האמן הישראלי דוב אברמסון. היצירה היא כלי נגינה המורכב מ-22 קלידים עליהם חרוטות מילות הווידוי. לדברי האמן, יצירתו מתקשרת למנגינה העליזה לפיה שרים את הווידוי ושנראה כי עומדת בסתירה מול התוכן הרציני והקשה של המילים. הוא מביא הסבר לפרדוקס זה בעזרת סיפור:
נגר אחד היה מזמר את הווידוי בשמחה. כאשר שאלו אותו על פשר הדבר הוא אמר "אדם שנשבר לו כלי יקר והוא מתקנו, בשעה שהוא מתקן את הכלי מזמר הוא ניגונים של שמחה, שאין לך שמחה כשמחה של תיקון".
אברמסון מוסיף שהמוסיקה מתנגנת מכלי הווידוי בצורה המזכירה ”הכאה על חטא” – הכאת האגרוף על הלב – ומפיקה צלילים המבקשים לבטא שמחה של תיקון.
- קראו יחד את השיר שנה טובה לרותי מאת דליה בר-אל. השיר מעלה תהייה על הדרך שבה אנו מביעים חרטה.
- למדו את היחידה לבקש סליחה בה מובא קטע מהמשנה המדגיש את הצורך לבקש סליחה מבני אדם ולא רק מאלוהים.
- חשוב לדעת לבקש סליחה ולהביע חרטה, אך חשוב גם לדעת לסלוח. אפשר ללמוד את דברי רמב"ם "אסור לאדם להיות אכזרי ולא יתפיס" וקטע מהסיפור "הדגול" של חיים פוטוק.
- התבוננו בתמונה יהודים מתפללים בבית הכנסת ביום כיפור מאת מאוריצי גוטליב. האמן צייר את עצמו בשלבים שונים בחייו ושילב בתוך התמונה. מה המשמעות של זה? (אפשרות חלופית: ערב יום כיפור, מוריץ אופנהיים).
- גירסה ארוכה יותר של הווידוי היא תפילת ה"על חטא" או כפי שהיא מכונה, הווידוי הגדול. לפניכם גירסה עכשווית לאותה תפילה, עם מילים רלוונטיות לימינו.