ביכורים

בתורה מוזכרת מצוות הבאת ביכורים לבית המקדש כהוקרת תודה לאלוהים על שהביא אותנו לארץ ישראל. ביחידה זו נעסוק בחשיבות של הודיה על הטוב שבחיינו, על דרכים בהן אפשר להביע רגש של הודיה, ועל הקשר בין הודיה לבין הביכורים.

יחידה גילים: 8-6

מקור

רֵאשִׁית בִּכּוּרֵי אַדְמָתְךָ תָּבִיא בֵּית ה' אֱ-לֹהֶיךָ 

(שמות לד, כו)

וְהָיָה כִּי תָבוֹא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱ-לֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה, וִירִשְׁתָּהּ וְיָשַׁבְתָּ בָּהּ. וְלָקַחְתָּ מֵרֵאשִׁית כָּל-פְּרִי הָאֲדָמָה אֲשֶׁר תָּבִיא מֵאַרְצְךָ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ, וְשַׂמְתָּ בַטֶּנֶא. וְהָלַכְתָּ אֶל-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱ-לֹהֶיךָ לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם. וּבָאתָ אֶל הַכֹּהֵן אֲשֶׁר יִהְיֶה בַּיָּמִים הָהֵם וְאָמַרְתָּ אֵלָיו: "הִגַּדְתִּי הַיּוֹם לַה' אֱלֹהֶיךָ, כִּי-בָאתִי אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר נִשְׁבַּע ה' לַאֲבֹתֵינוּ לָתֶת לָנו […] הִנֵּה הֵבֵאתִי אֶת-רֵאשִׁית פְּרִי הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר-נָתַתָּה לִּי, ה'; […] וְשָׂמַחְתָּ בְכָל הַטּוֹב אֲשֶׁר נָתַן לְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ וּלְבֵיתֶךָ.  אַתָּה, וְהַלֵּוִי, וְהַגֵּר, אֲשֶׁר בְּקִרְבֶּךָ.

(דברים כו, מתוך פסוקים א-יא)

עקרונות בתכנון הלמידה

שאלות מהותיות

  • מה תפקידם של סמלים בחגים?
  • כיצד המנהגים היהודיים משקפים את ערכי היהדות?
  • כיצד טקסים ומנהגים יהודיים מעשירים את הדרך שבה אני חווה את חיי ואת העולם?

שאלות מהותיות הקשורות לתוכן

  • מדוע חשוב להודות על דברים טובים שקורים לנו?
  • באילו דרכים ניתן להביע הכרת תודה?
  • מה החשיבות בכך שמישהו מכיר תודה על משהו שאנחנו עשינו?
  • מה משמעות הבאת הביכורים?

רקע למורה

אחת המצוות המובאות בתורה בהקשר של שבועות היא מצוות הביכורים. המילה "ביכורים" מגיעה מהשורש של המילה "בכור", ראשון, והביכורים הם הפירות הראשונים של השנה משבעת המינים שגדלים בארץ ישראל. את הביכורים היו מביאים לכהנים בבית המקדש, כמנחה לאלוהים כאות תודה על כל הטוב שגמל...

עוד

אחת המצוות המובאות בתורה בהקשר של שבועות היא מצוות הביכורים. המילה "ביכורים" מגיעה מהשורש של המילה "בכור", ראשון, והביכורים הם הפירות הראשונים של השנה משבעת המינים שגדלים בארץ ישראל. את הביכורים היו מביאים לכהנים בבית המקדש, כמנחה לאלוהים כאות תודה על כל הטוב שגמל לנו ועל שהביאנו לארץ ישראל. 

את הפירות נהוג היה לשים בטנא, ועם המפגש עם הכהן כל אדם אשר הביא ביכורים נדרש לספר בקול ובקצרה את הסיפור של עם ישראל, מעבדות במצרים, דרך יציאת מצרים ועד ההגעה לארץ ישראל. כלומר, על כל אדם להביע את הרקע להודיה ומהו השפע הזה הנמצא בחייו. מעבר לכך, המצווה היא לשמוח בכל הטוב הזה, ולהכיר תודה עליו.

פתיח אפשרי
להעמקה ולדיון
הצעות לפעילויות
להרחבה
  • כל תלמיד יחשוב על אירוע בחייו שבו הוא אמר תודה למישהו או שמישהו אמר לו תודה, וימלא את הפרטים הבאים:
    אני אמרתי תודה: למי הודיתי? על מה? למה הרגשתי צורך להודות? איך הרגשתי כשאמרתי תודה? באיזה אופן אמרתי אמר תודה?
    אמרו לי תודה: מי הודה לי? על מה? באיזו אופן הוא אמר תודה? איך הרגשתי כשהודו לי?
    אפשר למלא את התשובות בתבנית. התלמידים יכולים לשתף את הסיפורים שלהם בקבוצות קטנות.
    סכמו שראינו שכולנו מודים על כל מיני דברים בדרכים שונות, אבל כעת נלמד על דרך מיוחדת להגיד תודה במסורת היהודית.
  • בזוגות / במעגל כאשר עוברים בסבב, כל תלמיד צריך להודות ליושב לצידו על משהו. (אפשר לתת לתלמידים קצת זמן לחשוב על זה, או לכתוב את זה. אפשר גם לתת דוגמאות של דברים שאפשר להודות עליהם – עזרה במשהו בשיעור, מתנה, הקשבה לסיפור, להאמין למישהו, וכו').
  1. ספרו על הדרך שעבר החקלאי עד שהביא את הביכורים: חרש, זרע, חיכה לגשם שישקה את היבול, טיפל במזיקים שעלולים לפגוע בו. חיכה חצי שנה ואפילו שנה עד שראה פירות. מה יכול להשתבש בכל שלב? בעקבות המידע הזה, הסבירו למה מביאים ביכורים. 
  2. מה החשיבות והסמליות של הבאת דווקא הפירות הראשונים? מדוע מודים דווקא עליהם?
  3. מדוע מביאים ביכורים דווקא משבעת המינים? איך זה מתקשר לקטע אותו אומרים בשעת הבאת הביכורים?
  4. האם לדעתכם ביכורים זו דרך טובה להביע הודיה על היבול? למה? 
  5. הציעו דרך חלופית שמתאימה בעיניכם בשביל להביע הודיה על יבול.
  6. באלו דרכים נוספות ניתן להביע תודה שאינן דווקא מילוליות? תנו דוגמא לפעם שהודיתם למישהו בדרך אחרת מאשר להגיד "תודה".
  7. בטקס הביכורים מפרטים על מה אומרים תודה. מדוע הפירוט חשוב? חשבו על דוגמאות מהחיים – מה הערך של הפירוט באמירת תודה – למי שמודה ולמי שמודים לו? 
  8. האם אתם מעדיפים להגיד תודה או שיאמרו לכם תודה? למה? 
  9. האם אפשר להכריח מישהו להגיד תודה, או שתודה אמתית חייבת להיות ספונטנית ולבוא מהאדם שמודה? האם יש יתרונות בהבעת תודה שהיא חובה?
  • כדי להדגיש את הביכורים כהבעת תודה על הפירות הראשונים, חשבו על משהו שקרה לכם / שעשיתם בפעם הראשונה והייתם רוצים להודות עליו. נסו ליצור או לצייר סמל שמשמעותו "תודה על התחלה חדשה" והסבירו מדוע סמל זה מביע תודה. 
  • על אילו דברים טובים שמתרחשים בחיינו אנו מודים?
    בקשו מהתלמידים לכתוב שלושה דברים שהם מודים עליהם באופן אישי בחיים, ו-3 דברים שהם חושבים שכולם ירגישו שהם יכולים להודות עליהם.
    לאחר שהתלמידים כותבים לעצמם, הם משתפים במה שכתבו והמורה כותבת את התשובות על הלוח. ככיתה אפשר לבחון על אלו דברים התלמידים הסכימו ועל אלו לא?
    אפשר לנסות ככיתה להסכים על 3-4 דברים שכולם יכולים להודות עליהם ושחשוב להודות עליהם.
  • הקשיבו לשיר "תודה" של עוזי חיטמן (בכתיב פונטי לטיני ובתרגום לאנגלית). אפשר לתת לתלמידים דף עם רשימת הדברים שעוזי חיטמן מודה עליהם, והתלמידים יכולים לסמן בדף על איזה מהדברים הם גם מודים.  
  • הקרינו לתלמידים מצגת של שבעת המינים שמביאים מהם ביכורים (ובאנגלית). לאחר מכן, כל תלמיד יצייר או יכתוב פרי נוסף שהיה מביא ממנו ביכורים, בליווי הסבר – מדוע בחר דווקא בפרי זה ומה הקשר בינו לרעיון הבאת הביכורים או לחג השבועות. 
  • אפשר ללמד על תפילות וברכות שבבסיסן הודיה, למשל תפילת מודה אני וברכות הנהנין.