מגילת אסתר – סיפור החג

ביחידה נכיר את סיפור מגילת אסתר ובאמצעותו את חג הפורים, ונעסוק במוטיבים מרכזייים הנמצאים במגילה ומשתקפים במנהגי החג, כגון: שמחה, "ונהפוך הוא", הסתרה וערבות הדדית.

יחידה גילים: 8-6, 11-9

מקור

הטקסט שלהלן קיים גם כמצגת.

פרק א

המלך הפרסי אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ, היושב בשושן הבירה, מקיים משתה ארוך ומפואר להצגת עושרו.

וַיְהִי בִּימֵי אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ, הוּא אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ הַמֹּלֵךְ מֵהֹדּוּ וְעַד כּוּשׁ, שֶׁבַע וְעֶשְׂרִים וּמֵאָה מְדִינָה.

בַּיָּמִים הָהֵם […] עָשָׂה מִשְׁתֶּה לְכָל שָׂרָיו וַעֲבָדָיו. […] בְּהַרְאֹתוֹ אֶת עֹשֶׁר כְּבוֹד מַלְכוּתוֹ, וְאֶת יְקָר תִּפְאֶרֶת גְּדוּלָּתוֹ; יָמִים רַבִּים, שְׁמוֹנִים וּמְאַת יוֹם.

(אסתר פרק א, פסוקים א-ד)

המלך קורא למלכה וַשְׁתִּי להציג את יופייה בפני המוזמנים, אך היא מסרבת. המלך, בעצת חכמיו, מדיח את המלכה וַשְׁתִּי ומחפש מלכה אחרת תחתיה.

עוד

עקרונות בתכנון הלמידה

שאלות מהותיות

  • כיצד החגים מביאים יופי ועושר, ומעניקים סדר לשנה היהודית?
  • מה תפקידם של סמלים בחגים?
  • מדוע חגים, ריטואלים, מנהגים, ערכים ומסורות חשובים לי, למשפחה שלי ולקהילה שלי?
  • כיצד המנהגים היהודיים משקפים את ערכי היהדות?
  • מדוע חשוב לאנשים ולתרבויות לטוות נרטיבים סביב חוויותיהם או ההיסטוריה שלהם?
  • כיצד חקר העבר משפיע על ההווה שלנו?

שאלות מהותיות הקשורות לתוכן

  • כיצד רעיון השינוי וההיפוך קשור לפורים ומה אנו לומדים ממנו? 
  • מדוע סיפור המגילה חשוב לנו גם היום?
  • מה נוכל ללמוד מגיבורי המגילה?
  • אילו מסרים מעבירים מנהגי פורים? אילו ערכים בחג הם מנכיחים?

רקע למורה

מגילת אסתר, הנקראת בחג הפורים, היא אחת מחמש המגילות שבחלק ה"כתובים" שבתנ"ך. חכמים קבעו שיש לקרוא את המגילה בליל חג הפורים וביום החג. לקריאת המגילה בקהל בבית הכנסת נתווסף מנהג השימוש ברעשנים בעת קריאת שמו של המן, למחיית שמו.   אין כל עדות היסטורית חיצונית...

עוד

מגילת אסתר, הנקראת בחג הפורים, היא אחת מחמש המגילות שבחלק ה"כתובים" שבתנ"ך. חכמים קבעו שיש לקרוא את המגילה בליל חג הפורים וביום החג. לקריאת המגילה בקהל בבית הכנסת נתווסף מנהג השימוש ברעשנים בעת קריאת שמו של המן, למחיית שמו.  

אין כל עדות היסטורית חיצונית לסיפור המגילה. תיאורי אחשוורוש במגילה תואמים לדמותו של המלך חְשְׁיָארְשָׁ (כְּסֶרְכְּסֶס) הראשון ששלט בממלכה הפרסית במאה ה-5 לפנה"ס. החוקרים חלוקים על תקפותם של המאורעות. המחקר מתארך את מועד כתיבת המגילה למאות 4-2 לפנה"ס.

עלילת מגילת אסתר מתחילה באחשוורוש, מלך פרסי בעל ממלכה עצומה וארמון מפואר בשושן הבירה. המלך מציג את רכושו בפני העם במשתה מפואר. במהלך המשתה קורה מקרה שמשנה את המצב מקצה לקצה – למרות דרישת המלך, המלכה ושתי מסרבת לבוא אל המלך ולהציג את יופייה בפני החוגגים. המלך מדיח את ושתי ומחפש מלכה אחרת במקומה. העלילה עוברת לספר על נערה יהודייה יתומה בשם אסתר, שנמצאת באומנה אצל בן דודה מרדכי. היא נלקחת שלא מבחירתה לארמון המלך ונבחרת למלכה החדשה. בהנחיית מרדכי היא מסתירה את זהותה היהודית. במקביל שר חשוב משרי המלך, המן, מבחין במרדכי שמסרב להשתחוות בפניו כשאר הנתינים. הוא מגלה שמרדכי הוא יהודי ומחליט על השמדת העם היהודי. המן מקבל מהמלך אחשוורוש את חותמתו ומוציא אגרות לכל ממלכות המלך על הרג מתוכנן של היהודים. אסתר, בעידוד ובסיוע מרדכי, פועלת להצלת העם היהודי וכצעד ראשון היא באה לדבר עם המלך. כיוון שאין לה רשות להיכנס סתם כך אל המלך, היא מתכוננת רוחנית למעשה המסוכן וצמה שלושה ימים ומבקשת מיהודי בשושן הבירה לצום עימה. לאחר מכן היא פונה בבקשה חריגה למלך אחשוורוש ומבקשת ממנו להגיע עם המן למשתה ואז לעוד משתה, בו תגלה לו את מוצאה ואת תוכנית המן להשמיד את עמה. בנקודה זו מתרחשים מהפכים רבים בעלילה – המן מוצא עצמו מושפל ממעמדו הגבוה ולבסוף נתלה, מרדכי מרומם וממלא את תפקיד המן, העם היהודי עומד למול אויביו הבאים לפגוע בו ומנצחם.

במגילה מוטיבים שונים שמעצבים את אופיו של החג, כגון: משתה ושמחה, היפוכים שונים בעלילה ובעמדת הדמויות (השמדת היהודים מתהפכת לניצחון, עמדתה הפסיבית של אסתר משתנה לפעילה וכו'), הסתרה של זהות או כוונות וגורמים נסתרים שפועלים מאחורי הקלעים על ההתרחשות, ערבות הדדית, ועוד. ניתן למצוא את מוטיבים אלה במנהגי החג, בשמחת החג, בתחפושות, במתנות לאביונים וכדומה.

פתיח אפשרי
להעמקה ולדיון
הצעות לפעילויות
להרחבה

חלקו לתלמידים דף עם איורים ובקשו מהם להקיף בעיפרון את האיורים הקשורים בסיפור החג. (תוכלו לעצב דף משלכם עם מספר שונה של איורים בהתאמה לרמות שונות של תלמידים). לאחר מכן התלמידים יעבדו בזוגות וישוו תשובות, ויחשבו יחד האם יש איורים נוספים שלא סימנו וקשורים לסיפור, או שיש איורים שסימנו ואינם קשורים ויש לבטל את הסימון. 

במליאה למדו את סיפור החג (אפשר באמצעות מצגת) וגלו יחד עם התלמידים כיצד כל התמונות אכן קשורות לסיפור.

לאחר לימוד של סיפור המגילה (ראו הצעות לפעילות) דונו בנושאים שעלו ממנה:

  1. בפורים חוגגים את ה"ונהפוך הוא", ההיפוכים שאירעו במגילה. מנו לפחות שלושה היפוכים שמתרחשים בעלילת המגילה ואצל דמויות במגילה. 
  2. למה לדעתכם קוראים את המגילה בפורים? מה אנחנו לומדים ממנה?
  3. במגילה מוזכרים מספר רב של משתאות. למה לדעתכם אנשים עורכים סעודות עם אוכל ושתייה? באילו דרכים נוספות ניתן להגיע לשמחה? מה משמח את היהודים במגילה? אילו מנהגים של פורים מיועדים לעורר שמחה?
  4. מנהגים רבים בפורים מלמדים על חשיבות הערבות ההדדית, כמו מתנות לאביונים ומשלוח מנות. איפה במגילה ניתן למצוא מעשים של ערבות הדדית? למה לדעתכם מקיימים מנהגים אלה? 

לבוגרים:

  1. מה ניתן ללמוד מההיפוכים במגילה לגבי המציאות שלנו? 
  2. אילו רגשות מעוררת בכם העובדה שדברים לעתים מתהפכים בחיינו? 
  3. מה הניע את אסתר להסתיר את זהותה היהודית, מלבד הוראתו של מרדכי? מה דעתכם על מעשה זה? כיצד הדבר השפיע על מהלך העלילה וגורל היהודיים? האם לדעתכם היה עדיף שאסתר תחשוף את זהותה מלכתחילה או לא? הסבירו. 
  4. מה אנחנו יכולים ללמוד מההחלטה שלקחה אסתר ללכת למלך למרות שזה היה מסוכן?
  • חלקו לתלמידים דפים כאשר על ראש כל דף פסוק מאחד מפרקי המגילה, לפי סדר הפרקים. שוחחו והסבירו על המתרחש באותו פסוק ובאותו פרק, והתלמידים יציירו בדף איור לפרק. חברו את כל הדפים יחד לרוחב, כך שייצרו פס ארוך של ציורים, וגלגלו את הדפים המחוברים בצורת מגילה. אפשר לעבוד בזוגות או ביחידים.
  • קיימו חידון דמויות על פי המגילה – לחידון בעברית; לחידון באנגלית. תרגמו לתלמידים את ההנחיות ואת הרמזים.