מקור
מוֹדֶה/ מוֹדָה
אֲנִי לְפָנֶיךָ
מֶלֶךְ חַי וְקַיָּם
שֶׁהֶחֱזַרְתָּ בִּי נִשְׁמָתִי בְּחֶמְלָה
רַבָּה אֱמוּנָתֶךָ.
עקרונות בתכנון הלמידה
שאלות מהותיות
- כיצד טקסים ומנהגים יהודיים מעשירים את הדרך שבה אני חווה את חיי ואת העולם?
- כיצד היהדות שלי משפיעה על חיי ביום-יום ובמהלך השבוע?
- כיצד המנהגים היהודיים משקפים את ערכי היהדות?
שאלות מהותיות הקשורות לתוכן
- כיצד התפילה מלמדת אותנו על חשיבות הכרת תודה?
- איך נוכל לחזק את "שרירי" הכרת הטוב והכרת תודה?
- כיצד התפילות מעודדות אותנו להיות מודעים / נוכחים יותר בחיי היום-יום?
רקע למורה
תפילת "מודה אני" היא תפילה שנהוג לומר מיד עם הקימה, כשאדם מתעורר בבוקר. היא מופיעה בסידור כחלק מתפילת שחרית ומקורה בספר "סדר היום", שחיבר אבי משה בן מכיר שהיה מקובל מצפת במאה ה-16. תוכן התפילה קשור בתפיסה המיסטית שהנשמה נפרדת מהאדם בשנתו, והיא מופקדת...
עוד
תפילת "מודה אני" היא תפילה שנהוג לומר מיד עם הקימה, כשאדם מתעורר בבוקר. היא מופיעה בסידור כחלק מתפילת שחרית ומקורה בספר "סדר היום", שחיבר אבי משה בן מכיר שהיה מקובל מצפת במאה ה-16. תוכן התפילה קשור בתפיסה המיסטית שהנשמה נפרדת מהאדם בשנתו, והיא מופקדת בידיו של אלוהים. בבוקר משיב אלוהים את הנשמה לאדם, רעננה. ניתן להבין רעיון זה באופן המותאם יותר לילדים צעירים: כאשר אדם מתעורר בבוקר מתעוררים כל כוחות החיים שלו איתו וכל מה שהופך אותו למי שהוא, וזאת היא הנשמה.
התפילה "מודה אני" קושרת בין האמונה ובין החזרת הנשמה. ניתן להבין אמונה זו בשתי דרכים לפחות – בין אם אמונת האדם באלוהים ובין אם אמונת אלוהים באדם. בשני המקרים אמונה זו נחשבת "רבה" וגדולה.
- כשאנחנו מתעוררים בבוקר מתעוררים איתנו כל החלקים שמרכיבים את העצמי שלנו, החוזקות והכוחות שלנו, שאפשר לקרוא להם הנשמה שלנו. כדי להמחיש רעיון זה חלקו לתלמידים סרטים בצבעים שונים, והסבירו שכל סרט מייצג תכונה או כוח אחר שיש להם ומאפיינים אותם, שמתעורר איתם בבוקר. לגדולים: אפשר להציע לרשום תכונה או כוח על כל אחד מהסרטים.
שירו או השמיעו בכיתה את מודה אני בביצועה של בת אלה בירנבאום, או שיר בוקר מעורר והתלמידים ירימו את הסרטים השונים לפי קצב המנגינה ובכך "יעירו" בבוקר את כל התכונות שלהם שקמות איתם. הסבירו על תפילת "מודה אני" בה מודים על כך שהנשמה ואיתה כל היכולות והכוחות שלנו הכוחות שלנו מתעוררים יחד איתנו בבוקר.
- הציגו לתלמידים תמונות שונות של "טיפוסים של בוקר"', וערכו סקר – איזו תמונה הכי מתאימה להם. אם לתלמידים יש מחשבים, אפשר להציע להם לחפש תמונות ברשת ולהציג תמונה שמתארת אותם בבוקר.
אחר כך, קראו את תפילת "מודה אני" ושאלו מה לדעתם התמונה המתאימה ביותר לתפילה.
- מה אתם נוהגים לעשות בבוקר? האם דברים שקרו לכם או שעשיתם בבוקר משפיעים על שאר היום? תנו דוגמה.
- זמן התפילה הוא מיד כשפוקחים את העיניים. למה לדעתכם חז"ל לימדו שתפילה זו היא הדבר הראשון שעושים בבוקר?
- איך לדעתכם משפיעה אמירת תודה בבוקר על המשך היום?
- על מה הייתם אומרים תודה כשאתם קמים?
- אילו דברים מעוררים בכם תחושות של הכרת תודה? איך אתם נוהגים עם מישהו שאתם מכירים לו תודה?
- הציגו בפני התלמידים תסריט המתאר התחלה של יום (אפשר לספר במליאה את מהלך העניינים או לחלק דפי עבודה עם תרשים ההתרחשות). לדוגמא: בבוקר יוסי התעורר ורב עם אחותו > הוא יצא בכעס מהבית ולא לקח סנדוויץ' > בבית הספר היה מרוגז ורעב, וכו'. התלמידים יתארו את המשך היום על פי איך שהתחיל ויציעו אירוע שיחולל שינוי במהלך היום באמצעות מעשה של הכרת הטוב. דונו עם התלמידים על ההשפעות של מעשה אמירת התודה בבוקר על המשך היום ובקשו מהם לחשוב על מעשים שהם היו רוצים לעשות בבוקר כדי להתחיל את היום בטוב ולגרור עוד חוויות טובות להמשך היום.
- קיימו סבב הכרת הטוב: כל תלמיד יחשוב על משהו קטן שהוא מודה עליו שקרה בימים האחרונים ויספר עליו. חשוב להדגיש לכלול גם מעשים קטנים ושגרתיים.
- לבוגרים: שרטטו טבלה ובה שתי עמודות: אדם ישן / אדם ער. מלאו את המאפיינים של כל מצב במליאה עם התלמידים ודונו: אילו דברים ייחודיים לזמן הערות שאין בשינה? הציעו להתייחס למאפיינים אלה כמאפיינים של ה"נשמה" אליה אולי מתייחסת התפילה (כמו: חשיבה, מודעות, דיבור, שליטה, וכדומה). בקשו מהתלמידים להסביר במילים שלהם מהי הנשמה לפי תפיסתם.
- האופן בו אנחנו מתחילים את היום שלנו יכול להשפיע על החוויה של המשך היום. אפשר להיעזר במוזיקה הן כדי לשקף את התחושות שלנו בבוקר, הן כדי לעורר רגשות רצויים. השמיעו לתלמידים מספר ביצועים שונים של תפילת "מודה אני", כאשר כל ביצוע יהיה שונה מהאחר בקצביות ובאווירה אותה הוא משרה. בקשו מהתלמידים להסתובב בחדר בזמן ההאזנה ולנוע או לרקוד בהתאם למנגינה. או לחילופין, לצעירים, התלמידים יקבלו דף עם רגשונים שמביעים תחושות שונות ויסמנו בדף איזו מנגינה תואמת איזו תחושה. השוו בין המנגינות השונות והתייחסו לאווירה שיוצרת כל מנגינה (מנגינה מעוררת, שקטה, מכונסת וכו').
שאלו את התלמידים איזו מנגינה היו מעדיפים לקום בבוקר? למה?
הצעות למנגינות: נתנאל גולדברג; אדמה – עבודת לב; אדמה – עבודת לב 2; בת אלה בירנבאום; פרחי טורונטו. - האזינו לשיר תודה של עוזי חיטמן העוסק בהכרת תודה. איזו מילה חוזרת נשמעת בשיר? כתבו שיר משלכם שהמילה תודה חוזרת בו.
- תפילה נוספת שנאמרת בבוקר הן ברכות השחר, המביעות אף הן הכרת תודה על דברים קטנים בחיינו.
- אפשר ללמד את ברכות הנהנין, מהן אנו לומדים לברך על כל דבר שאנו נהנים ממנו בעולם.