הסוכה

ישיבה בסוכה היא המצווה העיקרית בחג הסוכות. ביחידה נלמד על הסוכה ונכיר את סמליותה ואת הערכים הנלמדים ממנה.

יחידה גילים: 8-6

מקור

בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ שִׁבְעַת יָמִים; […]

לְמַעַן יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּהוֹצִיאִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם.

ויקרא פרק כ"ג פסוקים מ"ב-מ"ג

עקרונות בתכנון הלמידה

שאלות מהותיות

  • מה תפקידם של סמלים בחגים?
  • כיצד המנהגים היהודיים משקפים את ערכי היהדות?
  • מדוע חגים, ריטואלים, מנהגים, ערכים ומסורות חשובים לי, למשפחה שלי ולקהילה שלי?
  • במה הסיפור של התורה הוא גם הסיפור שלי?

שאלות מהותיות הקשורות לתוכן

  • מה מסמלת הסוכה?
  • מה מאפיין את הסוכה שאין בבית רגיל ומה המשמעות של זה?
  • במה הסוכה היא דירה? במה היא ארעית?

רקע למורה

חג הסוכות נקרא כך על שם הסוכה שמתגוררים בה בימי החג. הסוכה היא מבנה זמני ולו סכך, שהוא גג העשוי מצמחים (ענפים או מחצלות), הנמצא תחת כיפת השמיים. הסוכה בנויה כבית ארעי, בית שגרים בו לזמן קצר בלבד.  ישיבה בסוכה היא המצווה העיקרית של...

עוד

חג הסוכות נקרא כך על שם הסוכה שמתגוררים בה בימי החג. הסוכה היא מבנה זמני ולו סכך, שהוא גג העשוי מצמחים (ענפים או מחצלות), הנמצא תחת כיפת השמיים. הסוכה בנויה כבית ארעי, בית שגרים בו לזמן קצר בלבד. 

ישיבה בסוכה היא המצווה העיקרית של החג. לפי ההלכה יש לאכול בסוכה, לישון בה ולהשתמש בה כבית. לפי ההלכה, בכל ישיבה בסוכה לצורך סעודה, מברכים על המצווה: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לֵישֵׁב בַּסֻּכָּה". 

חכמים נחלקו בשאלה מהן הסוכות שלזיכרן אנו יושבים בסוכה. בתלמוד (סוכה יא, ב) מופיעות שתי דעות: "כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל – ענני כבוד היו, דברי רבי אליעזר. רבי עקיבא אומר: סוכות ממש עשו להם". ההבדלים בין שתי הדעות מלמדים על שני עקרונות שונים אותם זוכרים בסוכות: אם הסוכה היא זכר לענני הכבוד, הדבר שזוכרים הוא חסדו של הקב"ה שהגן על בני ישראל במדבר. אם היא לזכר סוכות ממשיות, היא מציינת ומזכירה את הקושי שחוו בני ישראל במדבר בישיבה בבתי ארעי, לא מוגנים, עד הגיעם לארץ ישראל.

הלכות הקמת הסוכה משקפות את מטרתה: להזכיר את נדודי ישראל במדבר. מכיוון שהסוכה היא "דירת ארעי" היא צריכה להיות גם ראויה למגורים וגם ארעית. 

ארעיות: על פי ההלכה, יש להקים את הסוכה במיוחד לחג, אם כי מספיק שהסכך יונח במיוחד, גם אם הקירות עמדו כל השנה. הסכך הוא הביטוי העיקרי לארעיות הסוכה, והוא צריך להיות מן הצומח, לא צפוף מדי – כך שרואים את הכוכבים. אסור לבנות סוכה תחת תקרה או עץ. לסוכה יש גובה מקסימלי של 9 מטרים, גם כי מעבר לו הסכך יצטרך עמודים מספיק חזקים תחתיו והסוכה תהפוך למבנה קבע, וכן כי בגובה כזה יושבים תחת צל הקירות ולא באמת תחת כיפת השמים. 

התאמה למגורים: יש גודל מינימלי לסוכה, כך שלפחות אדם אחד יוכל לשבת לאכול בה. צריכות להיות לה לפחות שלוש דפנות, מהן שתי דפנות שלמות ועוד דופן סמלית באורך טפח (כ-10 ס"מ). הקירות צריכים להיות ממשיים ולא מתנדנדים ברוח, כך שיהיה אפשר לשהות בה לאכילה בנוחות.

פתיח אפשרי
להעמקה ולדיון
הצעות לפעילויות
להרחבה
איך עושים זאת?
  • הציגו לתלמידים מספר תמונות או חפצים ובכל אחת שאלו מה הם מזכירים לנו. אפשר לארגן אותם כתערוכה סביב הכיתה, ולציין מסלול לפיו יש ללכת. התחילו מחפצים פרטיים ומהעבר הקרוב (תמונה מטיול כיתתי, חולצה או כובע שהכינו לטקס) עברו לעבר הרחוק האישי (תמונה מחתונה של ההורים שלכם, למשל) ואז לעבר הלאומי הרחוק (תמונה של הכותל המערבי, נרות חנוכה, מצה). תלמידים היודעים לכתוב יציינו בדף אישי שמות של 5 פריטים לפחות ואת הזיכרון שהם יוצרים כולל רגשות שנלווים אליהם. התמונה האחרונה תהיה של סוכה. אם יצרתם תערוכה, חזרו כעת למליאה. שאלו את התלמידים: מה מזכירה הסוכה?
  • לבוגרים: בקשו מהתלמידים לכתוב כל אחד בנפרד על חפץ שיש להם שהם מחזיקים בו כדי שיזכיר להם משהו (חוויה שהייתה להם משמעותית או מישהו שאוהבים וכדומה). בזוגות, עליהם לחלוק את הסיבה לכך שהחפץ משמעותי עבורם. אפשר לכתוב על הלוח שאלה מנחה לשיחה: ספרו, מה חשוב לכם כל כך בזיכרון שהחפץ מעלה בכם?
  • במליאה, בקשו מהתלמידים להציג את תשובותיהם לשאלה ותוך כדי כך כתבו על הלוח מילות מפתח כמו: משפחה, אהבה, חיבור לילדות, שמחה, חברים וכולי.
  • ניתן גם לדון בשאלות: למה אנחנו אוהבים מזכרות? האם אי אפשר לזכור בלעדיהם?
  1. מה נועדה הסוכה להזכיר לפי התורה? למה יש לשבת בסוכה כדי לזכור זאת ולא די לבנות את הסוכה ולשבת בבית? 
  2. למה לדעתכם בני ישראל ישבו בסוכות כשנדדו במדבר? באילו עוד סוגי מבנים יכלו לשבת בתקופת הנדודים במדבר? באילו סוגי מבנים לא יכלו לשבת? למה?
  3. למה בכלל חשוב שנזכור את השהייה בסוכות במדבר? 
  4. אילו תחושות מרגישים כשנמצאים בתוך סוכה? אילו רגשות מעוררת בכם הסוכה?
  5. מה יש בסוכה שאין בבית? מה יש בבית שאין בסוכה?
  6. מה במבנה הסוכה מתאים למבנה לא קבוע כמו בנדודים? 
  7. הסוכה היא סמל לנדודים של בני ישראל במדבר. האם נדדתם פעם ממקום למקום (מעבר דירה, החלפת מקומות ישיבה בכיתה וכדומה)? איך הרגשתם כשהייתם צריכים לנדוד? איך לדעתכם מרגישים כשצריך לנדוד בין הרבה מקומות לאורך הרבה זמן? 
  • למדו את התלמידים כמה מהלכות בניית סוכה: לפחות 3 דפנות (אחת הדפנות יכולה להיות קטנה), סכך מהצומח אבל לא מחובר לקרקע, ניתן לראות דרך הסכך כוכבים אבל עדיין יש יותר צל משמש, גובה הסוכה מאפשר ישיבה בסוכה ולא גבוה באופן חריג. הסבירו כיצד הכללים האלה משקפים את הרעיון של סוכה כבית זמני ומזכירים את הנדודים במדבר: גם אז בני ישראל ישנו תחת כיפת השמים בבתים שמתפרקים ונבנים מחדש.
  • התלמידים יבנו סוכות מקופסאות נעליים, פלסטלינה, וחומרי יצירה אחרים, בהתאם להלכות הסוכה. הסבו את תשומת ליבם של התלמידים לבחירת החומרים לסכך, הפריטים שבתוך בסוכה (האם יש קישוטים, חלונות, שולחן וכיסאות, מיטה). 
  • ציירו את בני ישראל נודדים במדבר. ילדים שכותבים יוסיפו בועות דיבור עם תיאור של חוויות מחיי הנדודים ומהישיבה בסוכות או הבעת תקוות למקום קבוע. אפשר לסייע עם הצעות לפתיחות: אני אוהב/ת … ממש קשה לי …. אני מתגעגע/ת ל…  אני מצפה ליום ש…
    בעקבות הציור דונו במליאה באופי של החיים במדבר, ובמה הסוכה מזכירה לנו אותם. 
  • מומלץ לערוך ביקור בסוכה. אם יש סוכה בבית הספר עזרו לקשט אותה, ובקרו בה. אפשר לברך את הברכה על הישיבה בסוכה. אם אין סוכה בבית הספר, אפשר לבדוק את האפשרות לבנות סוכה.
  • למדו את היחידה קבע וארעי (לגילי 9 ומעלה), העוסקת בהפיכת הסוכה לבית קבע. 
  • צפו בסרטון העוסק בבניית סוכה. דונו בחוויה של לבנות מבנה בעצמנו, לעומת המצב בו בדרך כלל אנחנו גרים ומשתמשים במבנים שבנו עבורנו. איך זה מרגיש כשאנחנו לוקחים חלק בחוויית הבנייה והיצירה? איך זה משפיע על היחס שלנו למבנה?
  • סרטון הממחיש בניית סוכה
  • סרטון אנימציה עם הסברים והלכות (באנגלית)