ונהפוך הוא

פורים מייצג בין היתר את חוויית ההיפוך והשינוי של מצב מקצה לקצה. ביחידה נעסוק בחוסר היכולת שלנו לעיתים לשלוט בשינויים בחיים, ובשאלה איך ניתן בכל זאת להתמודד איתם.

יחידה גילים: 14-12

מקור

המן מתכנן את מות מרדכי – והופך למשרתו

אחשוורוש קורא ביומן המלכותי על הצלת מרדכי את חייו ונזכר שלא ניתנה לו על כך הוקרה. בדיוק אז מזדמן לחצרו השר החשוב המן שרוצה לספר למלך על תוכניתו להרוג את שונאו המושבע מרדכי. אחשוורוש לא יודע על כך כמובן, וזה הרגע בו מתהפך מעמדו של המן מול מרדכי:

וַיָּבוֹא הָמָן. וַיֹּאמֶר לוֹ הַמֶּלֶךְ: מַה לַעֲשׂוֹת בָּאִישׁ אֲשֶׁר הַמֶּלֶךְ חָפֵץ בִּיקָרוֹ?

וַיֹּאמֶר הָמָן בְּלִבּוֹ: לְמִי יַחְפֹּץ הַמֶּלֶךְ לַעֲשׂוֹת יְקָר יוֹתֵר מִמֶּנִּי?

וַיֹּאמֶר הָמָן אֶל הַמֶּלֶךְ: אִישׁ אֲשֶׁר הַמֶּלֶךְ חָפֵץ בִּיקָרוֹ, יָבִיאוּ לְבוּשׁ מַלְכוּת אֲשֶׁר לָבַשׁ בּוֹ הַמֶּלֶךְ וְסוּס אֲשֶׁר רָכַב עָלָיו הַמֶּלֶךְ וַאֲשֶׁר נִתַּן כֶּתֶר מַלְכוּת בְּרֹאשׁוֹ; וְנָתוֹן הַלְּבוּשׁ וְהַסּוּס עַל יַד אִישׁ מִשָּׂרֵי הַמֶּלֶךְ הַפַּרְתְּמִים וְהִלְבִּישׁוּ אֶת הָאִישׁ אֲשֶׁר הַמֶּלֶךְ חָפֵץ בִּיקָרוֹ וְהִרְכִּיבֻהוּ עַל הַסּוּס בִּרְחוֹב הָעִיר וְקָרְאוּ לְפָנָיו: כָּכָה יֵעָשֶׂה לָאִישׁ אֲשֶׁר הַמֶּלֶךְ חָפֵץ בִּיקָרוֹ.

וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ לְהָמָן: מַהֵר, קַח אֶת הַלְּבוּשׁ וְאֶת הַסּוּס כַּאֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ וַעֲשֵׂה־כֵן לְמָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי הַיּוֹשֵׁב בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ. אַל תַּפֵּל דָּבָר מִכֹּל אֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ!

מגילת אסתר פרק ו פסוקים ו-י

עוד

עקרונות בתכנון הלמידה

שאלות מהותיות

  • מה נוכל ללמוד מן הדורות השונים?
  • כיצד המקורות היהודיים מסייעים לי בהתמודדות עם תהיות על החיים, היקום וכל השאר?

שאלות מהותיות הקשורות לתוכן

  • מה נוכל ללמוד מהמהפכים במגילה על השליטה שלנו בחיינו?
  • כיצד נוכל להתמודד אל מול חוסר ודאות?
  • כיצד לאזן בין הרצון לקחת אחריות ולשלוט במתרחש בחיינו לבין המוגבלות שלנו בגורל ובקיום?

רקע למורה

אחד מהמוטיבים המרכזיים של חג הפורים הוא "ונהפוך הוא", מהפך שמתבטא הן בעלילת המגילה והן במנהגי החג – התחפושות. במגילת אסתר מתרחשים מהפכים רבים בעלילה, לדוגמה: המן ומרדכי חווים היפוך וחילוף במעמדם. המן, שהיה בתחילת הסיפור שר שרומם בידי המלך למעמד גבוה וכולם משתחווים...

עוד

אחד מהמוטיבים המרכזיים של חג הפורים הוא "ונהפוך הוא", מהפך שמתבטא הן בעלילת המגילה והן במנהגי החג – התחפושות. במגילת אסתר מתרחשים מהפכים רבים בעלילה, לדוגמה:

  • המן ומרדכי חווים היפוך וחילוף במעמדם. המן, שהיה בתחילת הסיפור שר שרומם בידי המלך למעמד גבוה וכולם משתחווים בפניו, נופל ממעמדו ואף מוצא להורג על העץ עליו רצה לתלות את מרדכי. מרדכי, שיושב בשער המלך בראשית המגילה, מקבל את ביתו של המן ומעמד חשוב בארמון המלך. השיא של היפוך זה הוא בהובלת מרדכי על הסוס בידי המן, כאשר המן חשב שדבר זה יעשה בעבורו.
  • העם היהודי מיועד להשמדה ובמקום זאת, עומד מול אויביו ומנצחם.
  • אסתר ומרדכי נושאים שמות לא יהודיים, ואסתר אף מסתירה את זהותה היהודית בבית המלך. לבסוף, זהותם נחשפת ונמצאת במרכז עשייתם.
  • אסתר מגיעה אל בית המלך על כורחה, היא מובלת בידי מרדכי והאחרים ונרתעת מיוזמה, והופכת לזו שבפועלה וביוזמתה מתבטלת אימת המוות על עמה.
  • בתחילה מתואר העם היהודי כעם "מפורד ומפוזר בין העמים" בפי המן. עלילת המגילה מביאה להתאחדותו של העם סביב הלחימה על קיומו, וסביב החיבור למסורת ולמנהגי החג שנקבע. 

מוטיב ההיפוך במגילה משקף מציאות חיים לא יציבה שנתונה לשינויים, לעיתים דרמטיים ולעיתים פתאומיים. מציאות זו תואמת במובנים מסוימים את חוסר היציבות שיכול להתקיים בחיי כל אדם בכל תקופה, בוודאי בתקופה זו של המאה ה-21 הנתונה לשינויים מהירים בטכנולוגיה, בסביבה הפוליטית, בחשיבה, ובמציאות הסביבתית. אפשר ללמוד מסיפור המגילה על החשיבות להתבונן במאורעות ומצבים בחיים שלנו בפרספקטיבה רחבה, כפי שההיפוכים שמתחוללים במגילה נגלים והשפעתם ניכרת רק בהכרת הסיפור השלם.

מידע נוסף על סיפור מגילת אסתר מופיע ביחידה מגילת אסתר – סיפור החג.

פתיח אפשרי
להעמקה ולדיון
הצעות לפעילויות
להרחבה
  • לפני לימוד היחידה מומלץ לרענן את הזיכרון בסיפור המגילה.
  • בקשו מהתלמידים לחשוב על שינוי אחד שקרה במהלך חייהם שהשפיע עליהם. זה יכול להיות שינוי במשפחה כמו הולדת אח, מעבר דירה, שינוי טכנולוגי של דבר שלא היה קיים או לא שימש אותם עד לפני כמה זמן, או שינוי בקנה מידה רחב כמו מגפת הקורונה.
    הזמינו אותם לתעד את השינוי בדף מחולק לשניים: בצד אחד יתעדו את עצמם לפני השינוי, יכתבו מילים או רגשות או יציירו ציור סמלי שמבטא את מי שהיו. בצד השני יציגו באותה דרך את השפעת השינוי עליהם.
    מומלץ שהתלמידים לא יכתבו במפורש מהו השינוי על הדף שלהם, ולאחר הכתיבה יתחלקו לזוגות ויציגו זה לזה את הדפים. האחרים יצטרכו לנחש מה היה השינוי לפי הרמזים.
  • אם התלמידים למדו כבר את המגילה, כדאי לפתוח את הלימוד בציון העובדה שבעלילת המגילה מתרחשים היפוכים שונים, חלקם ממש מובלטים בעלילה וחלקם מרומזים בה ועולים מן הקריאה. אילו היפוכים כאלה הם זוכרים? (במאורעות, במאפייני דמויות, במעמד, במצבי רוח, במצב קיומי) 
  1. חלק מההיפוכים שמתרחשים במגילה קשורים בשינוי מעמד – מנמוך לגבוה, או מגבוה לנמוך (כמו מרדכי והמן או ההיפוך בגורל העם היהודי). האם לדעתכם זהו מהפך שמשקף מציאות או שבעולם האמיתי מי שנולד למעמד או עמדה מסוימת נידון ברוב המקרים להישאר בעמדה זו? נמקו. תנו דוגמאות מההיסטוריה או מהמציאות שסביבכם.
  2. המן מפיל פור (גורל) כדי לקבוע את הזמן בו יהרגו את היהודים. הוא מסתמך על הגרלה אקראית עבור אירוע שעתיד להשפיע על חייהם של רבים. האם אתם מרגישים שדברים חשובים קורים בחיים באופן אקראי או מכוון? האם לתחושתכם יש לנו שליטה על החיים שלנו? הסבירו. 
  3. מה מלמדת אותנו המגילה על יכולת השליטה שלנו בחיינו, והאפשרות לקחת אחריות עליהם, למול מצבים שנראים כחתומים בגורל? איזו דמות מייצגת את נושא זה במיוחד ובאיזה אופן?
  4. כיצד מהפכים ושינויים בחיים יכולים להשפיע על תחושת השליטה שלנו בחיים? מה בשינוי או במהפך יכול לעורר פחד? לאילו עוד תחושות לדעתכם הם יכולים להביא? האם  שינוי כזה יכול לעורר תחושות חיוביות? נמקו.
  5. גם כאשר מתמודדים עם שינוי בחיים שתוצאתו טובה לנו, עדיין לא תמיד קל להתמודד עם השינוי, קל וחומר כשמדובר בשינוי שנחווה כשלילי. כיצד ניתן לדעתכם להתמודד עם שינוי או מהפך בחיים? חשבו על משהו שעזר לכם במקרה בו חוויתם שינוי או מהפך בחיים. 
  6. אנשים עשויים לשנות את דעותיהם או את תפיסת עולמם בעקבות אירוע יוצא דופן בחייהם. מה דעתכם על שינויים מסוג זה, האם אתם מסתכלים עליהם בהערכה או בזלזול? למה לדעתכם אנשים לעיתים מתקשים לקבל שינויים פתאומיים שעוברים על אחרים?
  7. אם הדמויות במגילה היו מודעות לסיפור הרחב של המגילה, מעבר לסיפור האישי שלהם, האם זה היה לדעתכם עוזר להם להתמודד עם האירועים שקורים להם באופן אישי? חשבו על דוגמה מהחיים בה המודעות לכל חלקי הפאזל יכולה לעזור להתמודד עם אירוע או שינוי בחיים שאינו פשוט. האם יש מצבים בהם הפרספקטיבה הרחבה דווקא מקשה על ההתמודדות? הסבירו.
  • בקשו מהתלמידים להכין כרטיסיות שמייצגות את המהפכים שהדמויות במגילה עוברות (שתי כרטיסיות – לפני ואחרי). הייצוג יכול להיעשות על ידי ציור, טיפוגרפיה, כותרת משנה, צבעים. לחלופין, אפשר להשתמש בתמונות של אנשים מוכרים או דמויות מסרטים מצוירים, "ממים" וכו' כדי לייצג את המהפך. התלמידים יחברו את הכרטיסיות זו לגב זו, כאשר ביניהן מקל או שיפוד שיודבק לכרטיסיות, או על שני צידי רעשן. כאשר יסובבו את המקל בידם, תשתנה התמונה.
    הציעו לתלמידים לקיים דיאלוגים בין הדמויות בקבוצות. בכל פעם שתמחאו כף, או תגידו "מהפך", התלמידים יסובבו את הכרטיסייה וישנו את ההצגה בהתאם. הדמויות יוכלו לשוחח על חווית המהפך שעברו, לספר את סיפור המגילה מנקודת מבטן, או לשוחח על כל נושא שהוא כאשר הם מייצגים את דמותם לפני או אחרי המהפך.
    אפשרות נוספת היא להכין דף בו מוצגות הדמויות "לפני" ו"אחרי", בדומה לפרסומות להרזיה וקוסמטיקה.
  • בקשו מהתלמידים לכתוב מכתב לאחת הדמויות במגילה לפני המהפך שעברה. במכתב יוכלו להציע לה הצעות איך לפעול או להתייחס לרגשותיה, לאור המידע שבידם על המהפך שהיא עתידה לעבור. תוכלו גם להציע לתלמידים לכתוב מכתב לעצמם מהעבר, לפני שהתחולל שינוי כלשהו בחייהם. מה היו רוצים לומר לעצמם אז? אילו הצעות או מידע היו נותנים לעצמם אז? מה היו יכולים לומר לעצמם שהיה עוזר להם להתמודד עם השינוי?
  •   ותוכלו להרחיב על נושא ההיפוך באמצעות היחידות על סיפור המגילה ודמויות במגילה.
  • צפו בסרטון V'nahafoch Hu – New York Boys Choir  (אפשר להתחיל אחרי דברי המורה) אילו מעשים של היפוך המצב נראים בסרטון? אילו מעשים אתם יכולים לעשות כדי לעזור למישהו לחוות היפוך במצב שלו? בדוגמאות המופיעות בסרטון השינוי מגיע מבחוץ. כיצד אנחנו יכולים לשנות את גורלנו מבלי לחכות לקבל עזרה מבחוץ?
  • הביאו דוגמאות מעוררות השראה לאנשים שחוללו מהפכים בחייהם. לדוגמה:
    – ג'י קיי רולינג הייתה אם חד הורית מובטלת שכתבה את סדרת ספרי "הארי פוטר" והפכה להיות אחת הנשים המצליחות והעשירות בעולם. (להרחבה: סיפור חייה)
    "סבתא מוזס" החלה לצייר באופן מקצועי בגיל 78 בעקבות כאבי פרקים שמנעו ממנה להמשיך לרקום. היא הפכה לאומנית בעלת שם וזכתה בפרסים רבים והוקרה. (לערך על סבתא מוזס בוויקיפדיה).